22 oktober 2021

SGP: 'Vooruit in landelijk gebied'

Bij de bespreking van de begroting in de commissie Ruimte, Groen en Water hebben we vanuit de SGP aandacht gevraagd voor de ontwikkelingen in het landelijk gebied. 

Na de beëindiging van de werkzaamheden van gebiedscoöperatie O-gen is er zeker in het oosten van de provincie vrijwel geen uitvoeringskracht in het landelijk gebied. De provincie lijkt de verbinding met het gebied kwijt. Er wordt al maanden gewerkt aan een nieuwe uitvoeringsstrategie, maar de invoering hiervan wordt steeds weer uitgesteld. Een proefballonnetje om de stikstoftafel om te bouwen naar een gebiedstafel blijkt weer lek te zijn. Voor ons reden om te vragen om spoedig herstel van een krachtige uitvoeringssamenwerking in het landelijk gebied, ook als de uitvoeringsstrategie er nog niet ligt. De doelen van de provincie met het landelijk gebied zijn groot en vaak kunnen we er best een eind in meekomen, maar er is wel verbinding nodig om echt dingen te bereiken. 
Recht tegenovergesteld aan de traagheid waarmee de uitvoeringskracht wordt hersteld is de enorme haast waarmee een Groen Groeit Mee Pact moet worden gesloten. Vorige maand hebben we al aandacht gevraagd voor de enorme gevolgen die de ambities kunnen hebben voor de agrariërs in onze provincie (10.000 hectare grond naar recreatie en natuur; dat zijn enorme aantallen!). Met dit signaal lijkt zo weinig te zijn gedaan dat LTO en de agrarische natuurcollectieven weigeren het pact te tekenen en uit de gesprekken hierover zijn gestapt. Wat ons betreft een begrijpelijke stap gezien wat er voor ligt. Tegelijk ook heel zorgelijk. Zonder de boeren en het agrarisch collectief redden we het niet om op een realistische manier biodiversiteit te verbeteren en ruimte te geven aan de recreanten, die toch altijd nog het liefst tussen weilanden met grazende koeien doorfietsen. De gedeputeerde heeft toegezegd zijn uiterste best te doen LTO en de agrarische collectieven weer aan tafel te krijgen.