15 september 2021

SGP: Recreatie en natuur mét boeren en niet in plaats van boeren

In de commissie RGW van september stond een stuk op de agenda waarin werd gesteld dat er 10.000 hectare nodig is om de ambities op het gebied van recreatie en natuur in de provincie Utrecht waar te maken. 

Namens de SGP voerde Frans Hazeleger het woord:

Wij hebben fundamenteel moeite met dit stuk. Niet omdat we tegen recreatie om de stad zijn of omdat we tegen meer groen zijn. Integendeel. Wel omdat het hele stuk ideeën ademt van een maakbare samenleving vanuit de stad. We gaan 10.000 hectare inzetten voor recreatie en natuur. Dat is 100 km2. 100 km2 recreatie- en natuurgebied. En dit terwijl wij samen net hebben geconcludeerd dat er te weinig geld is om de bestaande natuurgebieden fatsoenlijk te beheren. Bovendien, waar komt die grond vandaan? Niet van de stedelijke omgeving, niet van industrie, maar van boeren. Grofweg 1/7 van de boerengrond moet dus afgestaan worden. Dit terwijl er óók een enorme vraag naar woningbouwlocaties én naar energielocaties op de boeren afkomt, en er van hen ook nog verwacht wordt dat zij gaan extensiveren (wat betekent: meer ruimte nodig). 

Wij bepleiten nogmaals een veel sterkere integrale aanpak. Wat dat betreft is het tekenend dat er één gesprek met de LTO is geweest. Wanneer dringt het besef door dat we met veel minder financiële inzet veel meer kunnen bereiken als we samen optrekken met boeren in plaats van ze uit te kopen? Het college is niet bereid om 6 ton uit te trekken om de biodiversiteit stevig te laten toenemen door boeren meer natuurbeheer te laten verzorgen, maar schrijft wel toekomstplannen om voor 60 miljoen per jaar 100 km2 om te turnen. Zoek nu juist die verbinding op!

De SGP-fractie roept het college op te stoppen met het benaderen van de recreatie- en natuuropgave als concurrerend met de agrarische opgave en de verbinding te zoeken. Dat is goedkoper, haalbaarder én duurzamer. Daarvoor moeten we echt een denkomslag gaan maken.

In zijn reactie gaf de gedeputeerde aan dat hij de 10.000 hectare niet allemaal als nieuwe gebieden wil invullen, maar de verbinding wil zoeken met boeren en waar mogelijk de combinatie wil leggen tussen het boerenbedrijf en natuur/recreatie. Commissielid Hazeleger daagde de gedeputeerde uit om de boeren te overtuigen van de winst die er hierin voor hen te halen is. Hij zal ze nodig hebben om deze grootste plannen haalbaar te maken en dit stuk heeft daar niet bij geholpen!