Het is de vraag of er in de provincie een plek is waar meer samenwerking voor regionaal voedsel samen komt op één erf dan in Abcoude. Henno en Femke Hak runnen samen, als vierde generatie Hak, de Anna’s Hoeve. Toen Henno het bedrijf overnam van zijn vader was het bedrijf eigenlijk te klein. Hij besloot zich niet te richten op het vergroten van zijn dierenaantal, maar vooral op het afzetten van zijn eigen producten. Zo ging hij zelf zijn zuivel verwerken en in 2007 opende op het erf een winkel, Anna Haen. In de winkel wordt niet alleen de zuivel van Anna’s Hoeve verkocht, maar ook de producten van anderen uit de regio.
Intussen leverde Henno zijn kaas aan verschillende delicatessenzaken in Amsterdam. Al snel kwamen er ook vragen vanuit een supermarktketen. Na lang wikken en wegen richtte Henno daarop de coöperatie Groene Hart op. Zes jaar lang was hij voorzitter van de coöperatie. Onder zijn voorzitterschap groeide de coöperatie van 11 boeren naar 34. Intussen zijn het er zelfs 42. Kaas is de grote pijler onder het geheel, maar intussen levert de coöperatie ook yoghurt, zuivel, jam, groente, fruit, appelsap, vlees, eieren etc. Grootste klant is de Hoogvliet, maar ook individuele franchisers van Jumbo en Spar nemen producten af. Daarnaast wordt nog steeds geleverd aan delicatessenwinkels in plaatsen als Amsterdam en Haarlem. Tot slot levert de coöperatie ook rechtstreeks aan buurtinitiatieven waarmee voedsel in buurten aan de man wordt gebracht. Groot voordeel van een coöperatie is dat iedere boer zijn of haar eigen specialiteit heeft en dat er op die manier een constant product kan worden afgegeven. Dat lukt je alleen vaak niet. Een tweede voordeel is dat er veel afgestemd en gespard kan worden, denk aan de marktbenadering en de verpakking. Principieel weigert de coöperatie te stunten met producten. ‘We hebben een bepaalde marge nodig en die is transparant voor iedereen. We kunnen dus niets met stuntprijzen.’
Nieuwste ontwikkeling op het erf van de familie Hak is dat er een splinternieuwe zuivelruimte is gerealiseerd. Die zuivelruimte is te groot voor alleen de producten van Henno zelf en daarom wil hij zijn ruimte gaan delen. Tijdens het bezoek was een Syriër bezig speciale Arabische kaas te maken die hij in zijn eigen winkel verkoopt. Zonder de zuivelruimte van Henno was het hem waarschijnlijk niet gelukt ergens kaas te kunnen maken.