29 juni 2022

SGP bij stikstofdebat: 'Stop met wantrouwen, terug naar vertrouwen'

Spreektekst Bertrick van den Dikkenberg bij stikstofdebat

Voorzitter,

Gisteren was een zwarte dag voor heel veel boeren.

Een zwarte dag, omdat de Tweede Kamer, ondanks gefundeerde bezwaren van verschillende provincies en stevige protesten vanuit de sector zelf, in meerderheid het dramatische beleid van minister Van der Wal steunt.

Het beleid van Van der Wal is in één woord samen te vatten: ‘Wantrouwen.’ En juist daarom was het een klap in het gezicht van heel veel boeren, maar ook van de provincie.

De SGP staat voor vertrouwen in het landelijk gebied, vertrouwen in de provincies en vertrouwen in de agrarische sector. Vertrouwen in de mensen die in het veld iedere dag werken met het vee en de natuur. Vertrouwen in mensen als boer Koos uit onze provincie. Koos boert natuurinclusief en heeft een stuk natuur in beheer waar hij trots op is. Intussen wordt hij keer op keer geconfronteerd met een onbetrouwbare overheid. Hij leverde de helft van zijn koeien in door het falende fosfaatbeleid van Rutte II, werd gekort in zijn natuurbeheersvergoeding en zit in een gebied waar 95% gereduceerd moet gaan worden. Het gaat Koos niet om Koos, maar hij is wel een voorbeeld van heel veel andere boeren die hetzelfde meemaken.

De provincie Utrecht staat er in de gebieden niet altijd mooi op. Soms zelfs uitgesproken lelijk. De gebiedsgerichte aanpak is, met dank aan gedeputeerde Hanke Bruins Slot, vanaf het begin samen opgepakt. De provincie Utrecht heeft de afgelopen jaren voor de lijn van het vertrouwen gekozen. Samen de gebieden in. Samen kijken wat er nodig is om de instandhoudingsdoelen te halen en de meerdere doelen in oog te houden. Laten we die lijn vandaag herbevestigen.

Voorzitter ons voorstel is:

  • We houden vast aan de Utrechtse Landbouwvisie.
  • We houden vast aan het Utrechtse Handelingskader Stikstof en verbreden de doelstelling dus niet naar het hele landelijk gebied, maar blijven ons focussen op de instandhoudingsdoelen in de Natura 2000-gebieden.
  • We houden vast aan het door Utrecht aangeleverde scenario, waarin geen sprake was van extra verzwaring van de doelstelling in NNN-gebieden.
  • We spreken uit dat andere sectoren een gelijke en gelijktijdige bijdrage moeten leveren aan de reductie-opgave.
  • We spreken uit dat de totale reductie-opgave niet gehaald kan worden zonder juridisch houdbare innovaties in lijn met de Landbouwvisie.
  • We houden vast aan motie 47 uit 2020. We gaan op zoek naar onafhankelijke partijen/personen die in staat zijn de gebiedsprocessen in de uitvoering te leiden en sluiten aan bij de processen die in de gebieden al lopen. Als absolute voorwaarde was geformuleerd dat de onafhankelijke partij/persoon draagvlak heeft onder de boeren in het gebied. Graag krijgen wij voor de zomer een brief waarin de gedeputeerde uitlegt hoe ze motie 47 uitvoert.
  • Om agrariërs te laten zien dat er voor hen niet alleen stikstof te brengen is, maar dat er ook wat te halen valt, vinden wij dat we een stap naar voren moeten doen. We moeten de PAS-melders binnen de gebieden van de gebiedsgerichte aanpak legaliseren waar dat mogelijk is binnen de doelstellingen die we in Utrecht hebben. In heel veel gebieden kan dat. We doen dat dus niet voor alle PAS-melders in de provincie Utrecht. Die opgave blijft bij het Rijk liggen. Maar daar waar we extra inzet vragen van boeren in een gebiedsgerichte aanpak laten we ook zien dat we voor hen een extra stap zetten als provincie. Hiervoor dienen we een motie in.