23 maart 2022
SGP prioriteert in stikstofdiscussie
Opnieuw was er vandaag een discussie over stikstof.
Wij hebben in deze discussie vier punten ingebracht:
1. Niet sturen op KDW's, maar op natuurkwaliteit en toekomst landbouw
In het huidige Handelingskader is een verschuiving te zien. Een positieve verschuiving. Stonden in de oude Leidraad de KDW's nog op een firme eerste positie, nu staat de kwaliteit van natuurgebieden én een toekomstbestendige landbouw bovenaan. Dat zijn wat ons betreft inderdaad de twee doelen die we voor ogen moeten houden. Maar, daarbij kunnen die KDW’s ons behoorlijk in de weg gaan zitten. Dat was de reden dat wij vorig jaar een motie indienden om bij het Rijk aandacht te vragen voor de problemen die voortkomen uit blind varen op stikstofdoelstellingen. Wij missen een duidelijk verslag van de inzet van de provincie om dit onder de aandacht van het Rijk te brengen. Onderaan de streep sturen we nog steeds op KDW’s, omdat in de landelijke wetgeving en richtlijnen nog niets is veranderd.
2. Ook niet-agrarische bedrijven moeten een bijdrage leveren
In de gebiedsgerichte aanpak moeten wat ons betreft niet alleen agrarische, maar ook niet-agrarische bedrijven een bijdrage leveren aan het terugdringen van de stikstofuitstoot. Daarom dienden wij samen met de CU onderstaande motie in:
3. Eerste verantwoordelijkheid is zorgen voor rechtszekerheid
Een zeer aangelegen punt voor onze fractie is dat wij als overheid een grote verantwoordelijkheid hebben om de rechtspositie te waarborgen van boeren die altijd ter goeder trouwen hebben gehandeld, maar door het juridische doolhof in de problemen zijn geraakt. We hebben bij bezoeken aan boeren gemerkt hoeveel pijn en wantrouwen hierdoor is veroorzaakt ten opzichte van de overheid. In dat kader hebben we eerder aandacht gevraagd voor de PAS-melders en de interimmers. We begrijpen dat deze op het takenlijstje van het Rijk staan en laten die daar ook graag staan totdat ze afgevinkt zijn. De provincie heeft hierin een rol om het Rijk op te porren. Intussen hebben we ook zelf een aantal dossiers onder onze verantwoordelijkheid. Het betreft de gevallen waarvoor een doelenbank wordt ingericht én de 17 vergunningen die nu in hoger beroep worden verdedigd. Wij wilden in een motie uitspreken dat wij éérst stikstofruimte zoeken voor deze knelgevallen, vóórdat er allerlei nieuwe ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt. Eerst de problemen uit het verleden oplossen voordat we leuke, mooie en belangrijke nieuwe initiatieven gaan starten. Ja, die keuze doet pijn, maar de pijn van deze mensen die soms al jaren in onzekerheid zitten, moet voor ons voorop staan. Recht doen is immers een kernwaarde van een overheidsorgaan. Er bleek geen meerderheid voor deze motie te zijn. We hebben de motie aangehouden om het op een later moment, als de doelenbanken worden ingevuld, alsnog in te kunnen dienen.
4. Kwaliteit natuur moet in beeld
Een onderzoek van Geesje Rotgers laat zien dat er miljoenen gegevens opgeslagen zitten in een enorme database, maar dat er niks met deze gegevens wordt gedaan. Bovendien is de informatie niet openbaar toegankelijk. Voor ons reden om onderstaande motie in te dienen. Deze gegevens moeten zo snel als mogelijk openbaar toegankelijk worden en ze moeten op een goede manier meegenomen worden in de gebiedsplannen. Dan wordt er ook echt wat mee gedaan.