19 januari 2022

SGP over bodemdaling: Reële stappen mét draagvlak

Er ligt hier voor ons een stuk die technisch gezien goed in elkaar zit. De nieuwste inzichten zijn goed verwerkt. Procesmatig hoor ik van verschillende kanten positieve geluiden. Het eindplaatje voor 2030 is helder.  

Als het gaat over de achterliggende visie, daar hebben we al meerdere keren over gesproken. Wij hebben hier destijds tegen gestemd, omdat we het onverstandig vinden om in te zetten op 50% remming van de bodemdaling in 2030. Dit is wat ons betreft niet realistisch. Het zou wat ons betreft beter zijn om in te zetten op de best beschikbare technieken, goede inzet te tonen en dan te zien waar je op die manier uitkomt. 

Inhoudelijk hebben we een aantal aandachtspunten:

  • Het valt ons op dat er in de discussie over bodemdaling te vaak wordt ingezet op alleen CO2. De keuze is dan snel om het waterpeil zo hoog mogelijk te maken. Wij pleiten voor meer aandacht voor methaan en lachgas. Deze broeikasgassen zijn wel schadelijker en treden juist vaker op bij een nattere omgeving.
  • Er is in het plan voor het eerst serieus aandacht voor de enorme hoeveelheid water die nodig is om de bodemdaling te remmen. Is dat water beschikbaar? Hoe weegt de provincie dit af met andere doelen waar (drink)water voor nodig is?
  • Een heel belangrijk punt is: hoe krijgen we de boeren mee? Het moet allemaal op hun grond gaan gebeuren. Zonder hen kan het niet. Wij missen een goede strategie om de boeren hier goed in mee te krijgen. Aansluitend bij de CU: is het mogelijk om de eigen bijdrage van de Actieve waterinfiltratie gelijk te trekken met de passieve? Dit zou al kunnen helpen.
  • Er wordt nu gerekend met 10% van het veenweidengebied dat niet meer de huidige functie kan houden. We begrijpen dat het voor een klein deel van het gebied niet haalbaar is om de huidige functie te behouden, maar het is wel van groot belang dat we dat in samenhang met de andere uitgaven bekijken. Het kan niet zo zijn dat we bij de boeren nu 10% op komen halen voor de bodemdaling, volgend jaar 10% voor de reductie van stikstofuitstoot en dan nog weer een keer voor Groen Groeit Mee. Laten we nu zorgen dat we die opgaven allemaal combineren en dingen proberen te combineren. 
  • We weten nog best veel niet. Er wordt in verschillende programma’s nog van alles onderzocht. Over een jaar of drie weten we een stuk meer, bijvoorbeeld wat het ideale peil is om bodemdaling te voorkomen. Best relevante informatie. Laten we uitkijken dat we geen dingen doen die uiteindelijk onverstandig blijken te zijn. Nu inzetten op infiltratie lijkt sowieso een no-regret maatregel die we dus zo kunnen uitvoeren. 
  • Wat heel erg opvalt is dat voor dit plan tot 2030 300 miljoen nodig is, terwijl we maar 30,5 miljoen beschikbaar hebben. Belangrijke vraag is dus: wat gaan we van die 30 miljoen doen? Wat heeft prioriteit? En wat gebeurt er als we uiteindelijk maar 200 miljoen beschikbaar krijgen? Daar horen we graag nog meer over. Daar hangt onze uiteindelijke steun wel vanaf.