17 september 2021

SGP: Laat Houten niet vallen

In de M&M-vergadering van september stond er op initatief van SP, VVD en onze SGP-fractie een informerende Statenbrief op de agenda over een Mobiliteitsstudie over het Kromme Rijngebied (Houten/Bunnik) waarin werd aangegeven dat een volledige of 3/4 ontsluiting bij Houten Oost niet voldoende bijdraagt  aan de doorstroming in het gebied, op de A12 en op de A27. Dit kwam bovenop de constatering van 2019 dat de gereserveerde 12 miljoen vanuit de provincie veel te weinig was om de volledige ontsluiting te realiseren, die in 2017 is vastgelegd in een bestuurlijk akkoord tussen Rijk, provincie en de twee betrokken gemeenten. 

Namens de SGP-fractie voerde Frans Hazeleger het woord:  

Voor ons ligt een korte Statenbrief met een indrukwekkende studie. Om het lange verhaal kort te maken: omdat er onvoldoende geld is, wordt de mooie belofte en het prachtige toekomstbeeld voor de Houtenaren onhaalbaar geacht. De oplossing wordt nu ingeschoven in het bredere overleg met het Rijk over de U16-regio. Intussen valt echter de 12 miljoen die wij hebben gereserveerd vrij. 

Wat ons betreft worden hier twee fouten gemaakt:

  1. We plaatsen de bereikbaarheid van het Kromme Rijn Gebied nu in de hele mobiliteitsbenadering van de U16. Het risico is dat we dan de grote knelpunten in en rond de stad Utrecht oplossen, maar het Kromme Rijn Gebied uit het oog verliezen. Het is toch juist de taak van de provincie als middenbestuur om dit soort gebieden, net iets verder bij de stad Utrecht vandaan op het netvlies te houden?
  2. We laten het geld vrijvallen en lopen daarmee een enorm risico. Er wordt in de Statenbrief gedaan alsof de kapitaallasten enorm zijn. Op papier mag dat het geval zijn, maar we kennen met elkaar de realiteit: het budget voor de aanpak van de N201 moest dramatisch worden afgeslankt, omdat er in de nabije toekomst simpelweg geen geld meer is. We mogen het Kromme Rijngebied dat al zo lang wacht op een betere bereikbaarheid niet achterlaten met een totaal onzekere optie om in de toekomst misschien nog een keer bij een eventueel dan nog bestaande ruimte in de kapitaallasten gebruik te maken van dat geld.

Tot slot een vraag en een oproep:

  1. Onze vraag is: hoe blijven wij als PS betrokken bij de ontwikkelingen rondom Houten en Bunnik? Bij Bunnik lees ik iets over een Omgevingsplan en zelfs over een verlegging van een provinciale weg; daar moeten wij toch goed bij betrokken zijn, zeker omdat dit grote consequenties kan hebben op de totaalaanpak,
  2. Onze oproep is: houd het geld dat nu is gereserveerd voor de ontsluiting van Houten beschikbaar voor de bereikbaarheid van het Kromme Rijn Gebied en houd het gebied op het netvlies! Dat helpt in de onderhandelingen met het Rijk en daarmee houden wij ons in ieder geval aan de afspraken met Rijk en de betrokken gemeenten.