21 september 2022

SGP: Huizen bouwen kan niet met zo veel eisen

Vandaag stond op de Statenagenda een voorstel om het Kader Regionaal Programma Wonen en Werken te actualiseren. Hieronder de bijdrage van onze fractievoorzitter Bertrick van den Dikkenberg over dit voorstel:

Overal waren ze te zien: de verkiezingsborden van het CDA waar Derk Boswijk de kiezer als een nieuwe Bob de Bouwer beloofde dat er overal gebouwd zou gaan worden voor de inwoners van Utrecht. Vandaag is een mooi moment om ons de vraag te stellen wat er van deze verkiezingsbelofte terecht is gekomen. 

Wij waren behoorlijk enthousiast over de nieuwe werkwijze van Regionaal Programmeren. Wij hebben tot nog toe alles hiervan gesteund, ook het vorige kader. Wij staan bij deze actualisatie eerlijk gezegd teleurgesteld te kijken naar de resultaten tot nog toe en de kansen voor de komende ronde. De eerste ronde bleek vooral een op papier zetten van oude plannen. Alle ogen dus op de tweede ronde. We hebben een mooie evaluatie achter de rug, waarbij de gemeenten eigenlijk vooral zeggen: ‘Wij willen meer ruimte en minder strakke inkadering van de provincie.’ Dan kijken we vol verwachting uit naar de actualisatie en wat blijkt: er komt minder ruimte en strakkere inkadering. Onze verwachtingen voor de tweede ronde zijn daarmee minimaal. Als je van gemeenten vraagt om rekening te houden met toegenomen duurzaamheidseisen, een stevige mobiliteitstoets heel strak hanteert en je ambitie goedkoop en middelduur verhoogt naar 66%, dan moet je niet verwachten dat er in de tweede ronde daadwerkelijk huizen gebouwd gaan worden. Dit kan niet. Het is niet realistisch te verwachten dat er huizen worden gebouwd bij dit soort eisen. Bovendien, waar bemoeit de provincie zich mee? Gemeenten zijn prima in staat om zelf in te schatten welk percentage sociale woningbouw nodig is om in balans te bouwen.  En voor ons weegt de vraag best wel hoe wenselijk het is om wijken toe te voegen met 66% goedkope en middeldure woningen. Wat ons betreft is het voor de sociale cohesie van belang dat er een goede mix is van verschillende type woningen. Met deze eis wordt het percentage goedkoop en middelduur wat ons betreft te hoog. Laat gemeenten dit zelf goed en inhoudelijk afwegen.

Om deze onrealistische inkadering bij te sturen, zullen we een amendement in dienen om de ambitie van 66% terug te draaien en dienen we met VVD en D66 een motie in om de mobiliteitstoets minder strak te hanteren. Wij willen vragen deze motie voor het voorstel in stemming te laten brengen, zodat wij de uitkomst van ons amendement en onze motie mee kunnen nemen bij ons uiteindelijk oordeel over dit voorstel.