5 februari 2018
SGP dient motie van vertrouwen in
Maandag vond in de Statenzaal de eerste Statenvergadering van 2018 plaats. Het agendapunt over de Uithoflijn was al doorgeschoven naar de volgende maandag, maar ondanks dat duurde de vergadering tot diep in de nacht. Een onderwerp dat veel tijd vroeg was onze motie rondom de Dolderseweg. Wat is er precies aan de hand?
Dolderseweg
Van 12 mei tot en met 6 juni 2017 stonden in Huis ter Heide vier bouwkavels te koop. Namens de provincie aangeboden door een makelaar. De kavels werden verkocht, maar nadien is er veel rumoer ontstaan over het proces. Mensen zijn ondanks getoonde belangstelling niet geïnformeerd en er werd opmerkelijk weinig ruchtbaarheid gegeven aan de verkoop.
Vragen
Het proces en de klachten die over dat proces geuit werden, waren voor de PVV-fractie in de Staten reden om een serie kritische vragen te stellen. Als er op die vragen een goed antwoord was gekomen, had geen van de fracties ooit meer behoefte gehad om over de Dolderseweg te praten. Probleem was dat er geen antwoorden werden gegeven. Iedere keer werd gezegd dat het proces goed was gelopen en dat er alleen een paar schoonheidsfoutjes zijn gemaakt. Intussen kwamen echter steeds meer grote(re) fouten aan het licht. Ondanks dat sommige vragen stelselmatig werden genegeerd, doemde er langzamerhand het beeld op van een slordig proces waarin grote fouten zijn gemaakt. Voor de SGP was intussen duidelijk dat dit hele proces tot op de bodem moest worden onderzocht. Opeens kwam tot onze verrassing het college met een eigen voorstel om het proces te gaan onderzoeken. Ze waren erachter gekomen dat de ruimtelijke plannen veel meer ruimte boden dan de bedoeling was. De verkoop werd opgeschort en er zou een onderzoek komen.
Motie
Tijdens de vorige Statenvergadering werd al duidelijk dat er in PS maar weinig vertrouwen was dat het onderzoek van het college antwoord zou geven op de eerder gestelde vragen. Gedurende dit proces is zo veel mist ontstaan dat het onderzoek veel beter in handen van de Provinciale Staten kan liggen. PS kan dan zelf een bureau selecteren, kan zelf de vragen opstellen en houdt de regie. Direct na de vergadering hebben we daarom een motie rondgestuurd om het onderzoek in handen van PS te laten. Die motie werd maandag ingediend.
Lange discussie
De motie riep een enorme discussie op. De gedeputeerde, en met haar de coalitiefracties, wilden per se dat het college de regie zou houden. De indieners van de motie, de voltallige oppositie, stelden om de beurt steeds in andere woorden dezelfde vraag: Waarom wil GS dit onderzoek zo graag zelf doen? Wat is het grote nadeel van een onderzoek onder regie van PS? Er kwam tijdens het debat geen antwoord op. Voor ons is het onbegrijpelijk dat het college dit onderzoek in eigen hand wil houden. Het gaat voor een deel nota bene over het eigen functioneren! Dat moet je toch niet in eigen hand willen houden? Bovendien is het de taak van PS om GS te controleren. Dat kan door nu de regie te houden over dit onderzoek. Na hoofdelijke stemmingen bleken 23 leden voor de motie te zijn en 23 leden ertegen. Daarmee werd de motie doorgeschoven naar de volgende vergadering, die aanstaande maandag zal plaatsvinden.