10 november 2023

Bijdrage debat begroting 2024

Voorzitter,

Voor ons ligt de programmabegroting 2024. Normaal gesproken worden hier de algemene beschouwingen gehouden, maar doordat de uitwerkingen van het coalitieakkoord pas in de volgende ronde op de agenda zichtbaar zal zijn, zullen we daarvoor een vergaderronde geduld moeten hebben.

Het is de eerste begroting van dit nieuwe college, en omdat de plannen van het nieuwe college nog niet zijn verwerkt is deze begroting nog niet erg beladen. We kijken terug op een goede tafeltjessessie waar veel van onze vragen werden beantwoordt en op de positieve besprekingen in de commissies. Geconstateerde afwijkingen ten opzichte van de kadernota in het lopend jaar zijn op goede wijze opgepakt in de begroting.  

Ambities moet je waarmaken 

Ambities moet je waarmaken. Ook als we als SGP inhoudelijk verschillen over besluiten vinden we dat je je moet houden aan je woord en duurzaamheid begint bij duurzaam doen. Daarom dient de SGP de motie van PvdD mede in om meer inzicht te krijgen in de energiebesparing van gemeenten en de motie van de ChristenUnie dat we als Provinciale organisatie het goede voorbeeld moeten geven. Echt verduurzamen begint immers met besparen. Daarnaast zal de SGP een drietal moties indienen waarmee wij verder invulling willen geven aan de uitvoering van het komende jaar.

  • Als eerste openbaar vervoer. Doordat concessie gebieden stoppen bij de provinciegrens, blijft het vaak lastig om te reizen tussen provinciegrenzen. Essentiele voorzieningen, zoals een ziekenhuis, komen daardoor onnodig ver weg te staan voor onze inwoners die het OV gebruiken. Om vanuit Rhenen in het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede te komen ben je al snel een uur en minimaal 2 overstappen verder. Ook op andere plekken in de provincie kennen ze dit probleem. Omdat inmiddels de dienstregelingen weer bijna 100% worden gereden en de nieuwe concessies in het komende jaar worden vormgegeven, geven we dit aandachtpunt graag aan het college mee. Motie dienen we in met Christenunie, VVD,PVV en 50PLUS.
  • We weten dat de provincie hard bezig is om de natuurdoelen te realiseren. Maar ondanks dat de doelstellingen in 2027 behaald moeten zijn, zien we in de begroting dat de realisatie van de natuurgebieden naar beneden is bijgesteld. Dit betekent dat we ook na 2027 nog een natuuropgave zullen hebben, of er een grotere opgave ligt in de jaren tot 2027. Daarbij zullen bij de aanpak van het UPLG meerdere nieuwe investeringen in beeld komen. Wij vinden het hoog tijd om deze investeringen concreet te gaan plannen, ook met de oogst van de UPLG. Daarom dient de SGP een motie in om vanaf de programmabegroting 2025 een meerjaren investeringsplan natuur structureel mee te nemen in de P&C cyclus. Op deze manier krijgen de Staten een goed beeld van de (verwachte) investeringen in natuur van de provincie Utrecht. Vraag aan de collega’s die hierover twijfelen: vindt u dat u grip heeft op de reserve van 60 miljoen van landelijk gebied? Motie dienen we met PvdD, BBB en 50P.
  • Als laatste punt Utrechts advies: In de begroting lezen we in 1.1.6. Dat we met een nieuw adviesorgaan gaan werken komend jaar. In de commissie bleek dat het beeld van GS sterk afweek van de visie van de SGP op krachtige advisering. Samen met Christenunie, VVD, BBB, CDA, UtrechtNU!, 50P dienen we de motie Vormgeving Utrecht advies in. Naar een Slagvaardig, kwalitatief en betrokken adviesorgaan.

Aziatische hoornaar en oversteek in Nieuwer ter Aa

We zijn blij dat UtrechtNU! Ons punt heeft opgepakt rond de Aziatische hoornaar en de bestrijding daarvan. De motie ligt in lijn met de toezegging van gedeputeerde in de commissie dus we zijn benieuwd naar haar oordeel over de motie.

Nieuwer ter Aa is verontrust over de huidige dienstregeling van het voetveer, en de vormgeving van het bestuursakkoord voor de fietsbrug. Kan de gedeputeerde zijn inzet voor het voetveer intensiveren om zo snel mogelijk basis voor onrust weg te nemen?

Tot slot. We kijken uit naar de wijzigingen die het coalitieakkoord gaan brengen. Voor nu wens ik mijn collega’s, het college en de ambtenaren alle goeds toe in het komende begrotingsjaar.