21 maart 2024

"Hoe geven we onze energievisie vorm?"

In de Statenvergadering van 20 maart stond de bespreking van de energievisie van provincie Utrecht op de agenda. De Provinciale Staten moesten de voorlopige leidende principes voor deze energievisie vaststellen. Hoe de SGP hierover denkt? Dat leest u hieronder in de bijdrage van ons Statenlid Kees Vermaat tijdens het debat.

Voorzitter,

Ik begin mijn bijdrage met een vraag:

Wat hebben lokaal eigendom, gezondheid, draagvlak, kernenergie en innovatie met elkaar te maken?

Wat het antwoord is, hoort u later…

Krijg je er energie van of kost het energie? Hoe is de balans eigenlijk tussen vraag en aanbod? Dit zijn vragen die passen bij de bespreking van de Leidende principes. Wat doen ze eigenlijk of wat betekenen ze?

  • 'Leidende principes': dat zijn simpele en concrete vuistregels die richting geven en die helpen je om 'het goede te doen'.
  • 'Principes': Een algemeen erkende waarheid of een algemeen geldige regel die gebruikt kan worden om mee te redeneren of om een actie mee uit te voeren.
  • 'Leidende': wat bepaalt hoe iets gaat.

Samenvattend zijn Leidende principes dus simpele en concrete vuistregels die richting geven hoe iets moet gaan.

Voorzitter, voordat ik dieper inga op het besluit zelf, wil ik toch even terug naar de vergadering van 13 december 2023, waarbij met best wel pijn en moeite, het koste dus energie, een motie werd aangenomen om de Leidende principes door onze Staten te laten vaststellen. Als ik dan zie hoeveel amendementen inmiddels zijn ingediend, kunnen we beoordelen dat we toen als Staten een verstandig besluit hebben genomen. Die gedachten geeft energie!

Om in de lijn van het onderwerp te blijven, dan hoop ik dat deze congestie(ophoping) van amendement niet voor kortsluiting zorgt bij Gedeputeerde Staten, in het bijzonder de heer Van Essen, zijn ambtenaren en ons als Staten. Zodat we aan het einde van deze dag de juiste keuzes maken hoe de Energievisie verder moet worden uitgevoerd.

Voorzitter, nu de Leidende principes zelf. Als SGP zijn we blij met het realisme over onderwerp energieneutraal, zo staat er:

  • ‘We kunnen daarom als provincie niet energieneutraal worden (zelfvoorzienend op het vlak van energie, waarbij alle energie die gebruikt wordt op het oppervlak van de provincie wordt gebruikt), maar streven er wel naar om de energiebronnen die we hebben te benutten,’ en dat de verschillende principes ook gelijkwaardig zijn.

Voorzitter, maar wat is nu eigenlijk het antwoord op de vraag? Het verkiezingsprogramma/standpunten van de SGP? Ja, dat klopt zeker, maar in deze specifieke vergadering zij het de onderwerpen waarover wij zelf of met andere fracties een amendement indienen of hebben ingediend. Namelijk over de onderwerpen: lokaal eigendom, gezondheid, draagvlak, kernenergie en innovatie

Lokaal eigendom

Voorzitter, de huidige principe is: Uitgangspunt is lokaal eigenaarschap van de energievoorziening

Als SGP vinden wij deze principe te algemeen en daarom stellen wij een aanscherping voor op twee punten waardoor het doel helderde wordt en dat bij energieopwekking lokaal eigendom minimaal 50% moet zijn.

Definitie lokaal eigendom:

  • Lokaal eigendom betekent dus dat inwoners en ondernemers samen, deels, of helemaal eigenaar zijn van windmolens of zonnepanelen. En dat zij kunnen meebeslissen over het project en over een deel of over alle opbrengsten. Je hebt dan wat te zeggen over een project: dat noemen we ook wel ‘dat je zeggenschap hebt’.

Gezondheid en draagvlak

Daarnaast heeft de SGP altijd al gepleit voor om de energietransitie nadrukkelijk oog te hebben voor de gezondheidseffecten van onze inwoners en daarmee ook zorg te dragen voor draagvlak voor de energietransitie in het geheel. Daarom dienen we het amendement over ‘Gezondheid, zorgvuldige ruimtelijk inpassing en winning dichtbij het gebruik’ samen het CDA in!

Kernenergie en innovatie

Helder is dat alleen met zon en wind we het niet gaan redden. Helaas is dat de ruimte wel die we via de RES hebben om energie op te wekken. Wat de SGP betreft hebben we daarmee kostbare tijd verloren en daarmee energie om te werken duurzame energiebronnen, dus ook kernenergie, en niet alleen hernieuwbare energiebronnen, daarom dienen wij het amendement van de BBB ook mee in. In lijn daarvan past het amendement van Volt e.a. om innovatie en experimenteerruimte om mee te nemen als Leidende principe.

Voorzitter, van deze bovenstaande wijziging krijg ik energie, ik hoop u ook!

 

Bekijk de bijdrage op Youtube:

Kees Vermaat over de energievisie