11 september 2024

Een wolf eet geen Brinta!

De SGP kijkt gereserveerd naar de wolf en de gebeurtenissen rondom de wolf deze zomer. Zoals u weet laten wij ons door de Bijbel inspireren. De wolf komt hier een aantal keer in voor en wordt hierin getekend zoals we hem ook deze zomer en al langer in Nederland zien. Een valse herder ziet een wolf komen, verlaat de schapen en vlucht. De wolf grijpt ze en verstrooit de schapen. Johannes 10. Of ook zware wolven zullen komen en de kudde niet sparen, handelingen 20. Hoezeer ook gepoogd wordt de wolf te omhullen met schaapskleren is het een roofdier, een predator. Het is onmogelijk om met een predator samen te leven zoals een aantal keer genoemd is. Feit is dat de roof en moordzucht in het dier aanwezig is. Een aantal praktische vragen daarom n.a.v. het gebeurde met oog op de toekomst.

  • Als ik het goed heb, richt de Habitatrichtlijn zich met name op het beschermen van dieren in hun natuurlijk habitat. Ook in bewoonde gebieden zijn de dieren beschermd tegen verjaging en bejaging van inwoners. Echter, bevoegde gezagen kunnen op grond van onder meer openbare orde en veiligheid besluiten nemen die hier van afwijken, artikel 16 EU-habitatrichtlijn, om maatregelen te treffen tegen dieren die overlast geven. Het is daarom ook dat wij in vragen aandringen op het aanwijzen van gebieden in Nederland waar wolven kunnen leven in een aaneengesloten onbewoond gebied van 200 km2. Kan de Gedeputeerde toezeggen hierop aan te dringen bij de Staatssecretaris zodat we niet heel Nederland als 'wolvenhabitat' aanwijzen en voortdurend onze rol verkleinen die wij kunnen nemen? Ook in landen zoals Roemenië is het aanwijzen van leefgebieden voor wolven, op grond van de Habitatrichtlijn, gebruikelijk.
  • Een roedel heeft 200 km2 nodig om te leven. Dat hebben wij niet in de provincie zonder veel mens-dier interacties. Voor uw beeldvorming: het gebied tussen de A12 en Rhenen op de Heuvelrug is slechts 70 m2. En daarin wonen en recreëren ook veel mensen. Er is dus blijvend contact tussen mens en wolf, hetgeen de aanname logisch maakt dat bij gebrek aan grote hoefdieren de wolf ook de mens als prooi kan zien.
  • Het sluiten van gebieden is een eenmalige actie voor de veiligheid. Hoe borgen we in de toekomst dat we het sluiten van recreatiegebieden voorkomen? Ook gezien de benodigde grootte van een dergelijk leefgebied voor roedels is sluiten slechts een lapmiddel met grote gevolgen voor de dragers van de natuur op de Heuvelrug, namelijk de landgoederen.
  • Het aanpassen van mensen aan het gedrag van wolven vinden wij de omgekeerde wereld. Je kunt een predator naar de mond praten, het blijft een wild dier. Handelen we dan nog uit het voorzorgsbeginsel richting onze inwoners?
  • Hoe beoordeelt de Gedeputeerde de brief van 'Wijs met Wolven' en de aanbevelingen daarin? Het lijkt nu dat veel ook onderbouwde aanbevelingen in de wind worden geslagen na advies van de experts, die contrair staan op de door de stichting aangehaalde experts. Hoe voorkomen we eenkleurigheid in de advisering aangezien de Zoogdierenvereniging niet alleen een verzameling experts is, maar ook een tak heeft voor belangenverdediging.
  • De rasters zoals BIJ12 voorschrijft zijn onvoldoende wolfwerend. Ook nu nog worden deze wel geadviseerd. Hoe gaat de Gedeputeerde hier mee om?
  • Het is zorgelijk dat vele schapenhouders stoppen met hun beroep of hobby, omdat de schade te groot is en er niet geluisterd wordt door de overheid en zich verschuilen achter wettelijke mogelijkheden. We hebben het verhaal van de schaapskudde allen gehoord. Hoe borgen we de belangrijke natuurbeheerders een veilige omgeving te geven?

 

Concluderend moeten we dus, alles horende en lezende, zien dat binnen onze drukbevolkte en door recreanten bezochte gebieden geen ruimte is voor wolven. De aanpassingen van de wolf door mens-dier contacten zal de opmaat naar meerdere aanvallen op mensen aannemelijk maken. Wolven in Nederland laten nu al een circa 7 maal hogere aanvalsdrang op landbouwhuisdieren zien dan Duitse wolven. Die hebben grotere leefgebieden en laten dus zien dat het wel degelijk uit maakt in welke context een roedel leeft.

De SGP juicht het nemen van maatregelen tegen wolven toe. Het aaibaar maken van de wolf door namen te geven, incidenten te verzachten en de late actie op meldingen van onnatuurlijk gedrag is echter laakbaar. Als beheerders zo slecht in contact kunnen komen met onze bestuurders in dergelijke gevallen maak ik mij wel zorgen. Dit College van Gedeputeerde Staten had als intentie om een verbindend College te zijn met oog voor de menselijke maat, dat alle belangen wegende knopen durft door te hakken. We zien nu eerste stappen, maar velen hadden het oog voor de menselijke maat liever eerder gezien. Dat is iets anders dan het Groen-Krimpt-Mee principe, waarmee de wolf ruim baan gegeven wordt en mensen weer opgehokt worden in woonwijken. Met een predator kan je niet samenleven.