30 april 2025
Een dagje meelopen met SGP Utrecht!
Op woensdag 2 april hadden wij het plezier om een jongere een dagje met ons mee te laten lopen voor zijn maatschappelijke stage. En aangezien de woensdag "Statendag" is, heeft hij een goed beeld gekregen van hoe het er op een woensdag er in het provinciehuis aan toe gaat. Van debatten tot maaltijden, voorbereidingen en het afnamen van een interview; hij heeft het allemaal kunnen zien. Benieuwd hoe dit een beetje in zijn werk gaat en hoe onze woensdagen er vaak uit zien? Hieronder doet Marien Boonzaaijer (14 jaar) verslag van zijn meeloopdag met onze fractie. Veel leesplezier!
Het opstarten! 
"Als je in het provinciehuis binnenkomt is er een goede controle en goed overzicht bij de receptie. Verder ontvangen de meeste mensen die je tegenkomt, je hartelijk. De koffie en thee en het overig drinken staan overal goed verzorgd en ook de maaltijd ziet er uitstekend uit. Als je binnenkomt, ga je eerst even voorbereiden voor de vergadering(en). De commissievergadering wordt geleid door de voorzitter die de commissieleden die hun woordje willen doen een beurt geeft, zodat het soepel verloopt. Een commissielid begint met iets waar hij het over wil hebben en geeft daarbij ook een aantal argumenten. De andere leden kunnen daarop antwoorden en hun blik op het onderwerp geven."
Commissievergadering Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen (ROW)
"Vandaag ging het over Ruimtelijke ontwikkeling en Wonen (ROW). De SGP deed uiteraard ook haar verhaal. Bijvoorbeeld over het concreet maken van het woningaantal, want de beoogde10000 woningen worden lang niet gehaald. De SGP vroeg zich af of we dat accepteren, want we hebben het beloofd. Moeten we niet meer geld uitrekken? En er moet toch ook versnelling komen? Ook is de vraag: wat mag het kosten? Ook noemde Bertrick van den Dikkenberg een nieuw punt, bijvoorbeeld het efficiënt indelen van woningen. Hij nam het voorbeeld dat hij met zijn gezin met zeven personen in een huisje woonde en dat er in de rest van de huizen in het rijtje bij elkaar ook zeven personen wonen. Dat was dus ook nog een punt om over na te denken."
Commissievergadering Bereikbaarheid & Energietransitie
"Daarna heb ik goed gegeten en nog wat gewerkt aan mijn verslag. Toen ik daarmee klaar was, mocht ik een commissievergadering over Bereikbaarheid en Energietransitie bijwonen. De SGP had vooral kritiek op de volgende punten:
- 1 decibel kan het verschil kan maken terwijl het niet zoveel lijkt;
- Hecht veel waarde aan meningen van de dicht-omwonenden en neem niet het gemiddelde van alle omwonenden in een bepaalde omtrek;
- Dat inwoners gerustgesteld worden en een half jaar later in de kou staan; en
- Daarnaast gingen ze ook debatteren over veilige schoolfietsroutes.
Dit laatste vond ik een interessant onderwerp, omdat ik zelf ook een scholier ben. Van het debat zelf ben ik niet heel veel wijzer geworden, omdat er niet echt concrete plannen werden gemaakt of op tafel werden gelegd. Er werd bijvoorbeeld gezegd dat heggen die over het fietspad hingen, gesnoeid moesten worden. Dat vond ik wel vanzelfsprekend, maar ze gaan dus geen grote projecten ondernemen.
Het onderwerp daarna ging over reizigerstarieven, maar vooral over contant te betalen buskaartjes. Bij dat debat vond ik vooral de antwoorden van de SGP erg goed en ze hadden overal een goed argument voor, zodat enkele partijen hun argumenten niet meer konden gebruiken. Als ik wat aan de Gedeputeerde mocht vragen, zou het dit zijn:
"Hoe garandeert u dat de opbrengst van windmolens ook echt ten goede komt aan de lokale gemeenschap, en niet alleen aan grote energiebedrijven?"
Ik zou deze vraag stellen, omdat ik vind dat wanneer er windmolens in een gebied worden geplaatst, de mensen die er wonen ook iets moeten terugzien van de opbrengsten of voordelen. Vaak hoor je dat de winst naar grote bedrijven gaat, terwijl omwonenden vooral de nadelen ervaren. Ik ben benieuwd of er regels of afspraken zijn om dat eerlijker te maken."
Tips voor meer verbondenheid
"De provincie zou er op de volgende manieren voor kunnen zorgen dat burgers zich meer verbonden voelen met de provinciale politiek en met provincie Utrecht:
- Bijeenkomsten in de buurt organiseren, bijvoorbeeld in dorpshuizen, buurthuizen of bibliotheken. Daar kunnen inwoners in gesprek gaan met mensen van de provincie over onderwerpen die bij hen spelen;
- Inwoners laten meedenken via online enquêtes of stemrondes. De provincie kan via sociale media of een website vragen wat mensen belangrijk vinden. Zo voelen mensen zich meer betrokken; en
- Jongeren actief betrekken, bijvoorbeeld door jongerenraden of schoolprojecten over politiek. Dan leren jongeren op een leuke manier wat de provincie doet en kunnen ze hun mening geven."
Terugblik en stemadvies
"En er zijn natuurlijk ook nog wel andere dingen te verzinnen maar ik vind dat de provincie na vandaag een hele gezellig kant heeft daarom vond ik vandaag ook een leuke dag met goed verzorgd eten, wat ik natuurlijk al zei. De mensen die daar werken zijn ook allemaal vriendelijke mensen, wat de dag natuurlijk nog leuker maakt, maar het debatteren vond ik uiteraard ook interessant. De SGP weet goed waar zij voor staat en heeft (bijna) altijd haar woordje klaar. Daarom is mijn stemadvies niet gewijzigd, maar alleen maar versterkt. Stem op de SGP als je kiest voor duidelijke waarden en betrouwbare politiek!"
Marien Boonzaaijer