28 oktober 2023

De wolf in provincie Utrecht

De wolf is terug

De terugkeer van de wolf in Nederland na een afwezigheid van 150 jaar heeft de afgelopen jaren de nodige opschudding veroorzaakt. In 2015 werd de eerste wolf weer in Nederland gespot en nadien hebben zich negen wolvenroedels in Nederland gevestigd. De komst van deze roofdieren heeft echter grote gevolgen voor veehouders in het land. En inmiddels ook voor de veehouders in de provincie Utrecht. Ook neemt de bezorgdheid van de inwoners toe. Terecht. Want niemand kan garanderen dat een wolf geen mens aanvalt. Een incident in Drenthe heeft dit al laten zien. Hoog tijd dat hier actie op wordt ondernomen.

De wolf veroorzaakt gevaren en schade

Een van de gevolgen van de aanwezigheid van wolven in Nederland is de toenemende bezorgdheid onder veehouders. Hun vee is niet langer veilig, en er zijn steeds meer meldingen van dode dieren die de aanvallen aan wolven toeschrijven. Vooral schapen zijn vaak het slachtoffer van deze roofdieren. De wolf heeft zich inmiddels ook in Utrecht gevestigd, terwijl eerst leek dat hij slechts door de provincie trok.

Met de tijd zijn er steeds meer waarnemingen en meldingen van wolven in Utrecht gekomen. Op 29 juni vond het eerste incident plaats, dit betrof een incident tussen een wolf en een hond. Helaas zijn inmiddels ook meerdere schapen het slachtoffer geworden van wolvenaanvallen in onze provincie. En de vooruitzichten zijn helaas somber. De wolf is echter een beschermde diersoort, wat de beheermogelijkheden beperkt.

Bijdrage SGP

Door deze ontwikkelingen heeft de SGP dit punt op de agenda gezet voor een commissievergadering van de commissie Ruimte, Groen en Water (RGW). Deze vergadering vond plaats op 6 september. Als SGP stelden we vragen over deze gebeurtenissen. Hier brachten wij de schadevergoedingen ter sprake en vroegen we de gedeputeerde of deze gebeurtenissen wel waren gemeld aan de Europese Unie. In september kon namelijk bij de Europese Unie de overlast van de wolf worden aangegeven. Het melden van wolf-gerelateerde incidenten aan de EU draagt bij aan een beter beeld van de problemen die wolven met zich meebrengen. Dit kan er eventueel toe leiden dat de wolf haar beschermde status kwijtraakt. Helaas moest de gedeputeerde ons het antwoord schuldig blijven.

Op 12 september verscheen er een nieuwsbericht van een melding met 11 dode schapen in Driebergen. Vermoedelijk veroorzaakt door een wolf(dit wordt definitief vastgesteld door een DNA-test. De uitslag van een DNA-test duurt echter een maand). Naar aanleiding van dit incident heeft de SGP, samen met de fracties van PVV, BBB, JA21, FvD en 50+, schriftelijke vragen ingediend. Hierbij is er vanuit de Provinciale Staten weer aandacht gevraagd voor de gevolgen die de wolf met zich meebrengt. Helaas hebben wij hier op het moment van schrijven nog geen antwoord op gehad.

Standpunt SGP

Nederland is een klein, dichtbevolkt land en de aanwezigheid van wolven brengen veel problemen en gevaren met zich mee. Het is bizar dat een wolf het niet bij één schaap houdt, maar er gelijk meerdere pakt. Een wolf eet niet één zo’n schaap volledig op, maar takelt er daarentegen velen toe en veroorzaakt dus onnodig veel schade. En niet alleen schade, maar ook leed bij de eigenaren. De SGP vindt dus dat de wolf niet thuishoort in Nederland en zal dit de komende tijd nauwlettend in de gaten houden.