15 augustus 2017

SGP vraagt actie in fipronilaffaire

Onze fractie heeft dinsdag in een mail aan gedeputeerde Maasdam aangedrongen op actie in de fipronilaffaire. Ook in Utrecht zijn verschillende bedrijven getroffen door de gevolgen van het gebruik van de verboden stof fipronil. De provinciebesturen van Groningen, Friesland en Drenthe hebben inmiddels een brief geschreven aan staatssecretaris Van Dam om de getroffen pluimveesector tegemoet te komen. In de mail hebben wij aan de gedeputeerde gevraagd dit pleidooi in Den Haag te ondersteunen. 

Hieronder volgt de mail in het geheel.

Geachte gedeputeerde, geachte mevrouw Maasdam,
 
De afgelopen weken stond de pluimveehouderij in Nederland ongewild in de aandacht door de gevolgen van het fipronilgebruik in een groot deel van de sector.
Ook in de provincie Utrecht zijn bedrijven getroffen door de gevolgen van deze affaire.
U zult begrijpen dat onze fractie zeer meeleeft met de sector.
Wij roepen u op uw betrokkenheid met de getroffen sector te laten blijken door aan te sluiten bij de brief die vorige week door de provinciebesturen van Groningen, Friesland en Drenthe werd verstuurd naar staatssecretaris Van Dam.
 
 
In deze brief dringen zij aan op een viertal zaken, waarin onze fractie zich geheel kan vinden:
-          duidelijkheid richting de getroffen pluimveehouders over regels, maatregelen en acties inclusief tijdsplanning;
-          het instellen, samen met de sector, van een onderzoek naar mogelijkheden voor een landelijk noodfonds voor de getroffen bedrijven;
-          een duidelijke verbinding tussen de Europese regelgeving en de in Nederland geldende normen en regels, waarbij er sprake is van een gelijk speelveld met de andere Europese landen;
-          een onderzoek naar het optreden van de NVWA in deze kwestie met aanbevelingen over mogelijke verbeterpunten.
 
De SGP-fractie vraagt u deze vier punten te onderstrepen en ook vanuit Utrecht onder de aandacht van de staatssecretaris te brengen.
 
Omdat het om hier om een dringende zaak gaat, wilden wij niet wachten tot de eerstvolgende commissievergadering om deze oproep te doen c.q. deze vraag te stellen.
 
In afwachting van uw reactie.
  
 
Met vriendelijke groet,
Gijs van Leeuwen, fractievoorzitter SGP Provincie Utrecht.