25 juni 2018

SGP: Vergeet omwonenden Rondweg Oost Veenendaal niet

Het is een veelbesproken weg: de N233 van de A12 naar Rhenen. Maandag 25 juni stond er opnieuw een voorstel op de agenda. Het gaat om een voorstel om de N233 te verbreden, zodat het verkeer beter kan doorstromen. Daarnaast wordt het kruispunt bij de Prins Clauslaan verdiept aangeleggen, zodat de inwoners van de nieuwe wijk Veenendaal Oost op een gemakkelijke en veilige manier naar het centrum van Veenendaal kunnen. Commissielid Bertrick van den Dikkenberg bracht de volgende zaken onder de aandacht.

Historie

"Daar zitten we dan, om de ereschuld die op onze schouders rust op te lossen. Want in de regio is vanaf de eerste aanleg vol onbegrip gereageerd als het gaat om het realiseren van een rondweg in enkele rijstrook. Reeds in 2008 toen de weg werd geopend was er een uitdaging in faciliteren van mobiliteit. Richting de toekomst ligt dit er ook. Het ontwerp van de toekomst wordt nu gemaakt.

Bewoners centraal

Eerst moet mij iets van het hart. Wanneer je binnen een woonkern de capaciteit van een weg wilt versterken dient alles op alles gezet te worden om het gebied centraal te stellen. Uit geen van de stukken blijkt dat bewoners of gebied centraal staat. Wij pleiten er voor vanaf nu het gebied centraal te stellen met de vraag hoe we de omgeving kunnen  verrijken met inpassing van de rondweg.

Financiële dekking

Wij schrokken enorm over de provinciale toon toen we het statenvoorstel lazen. Tekenen voor het voorstel betekent een stap in een donker gat, omdat er voor een substantieel deel geen dekking is. Samenwerken doe je als partners, terwijl de provincie , ik druk het misschien wat grof uit, een greep doet in het exploitatiebudget van veenendaal oost, waar grondposities reeds vergeven zijn aan ontwikkelaars. Wij achten het als bovenlokale overheid onze plicht regionale vervoersstromen te faciliteren. Daarin dient u voldoende middelen aan de regio te kunnen bieden en willen wij u niet de handen aan 50/50 binden.. De bijdrage van Veenendaal is reeds een mooie geste richting de provincie.

 Snelheidsverlaging

Het technisch inhoudelijke voorstel steunen wij, door ongelijkvloerse kruising worden twee delen van Veenendaal herenigd. Mevrouw Bottema heeft de wens van snelheidsverlaging reeds gedeeld in haar inspraak. Wij willen gedeputeerde graag vragen de mogelijkheden voor 70, 60 of 50 km per uur in beeld te brengen."