22 september 2021

SGP steunt intensiveren bedrijventerreinen

In de discussies met het college vragen we als SGP-fractie al jaren aandacht voor de krapte op de Utrechtse bedrijventerreinen. Het argument van het college om dit niet volledig te faciliteren was altijd: er kan nog veel meer geintensiveerd worden op de bestaande bedrijventerreinen. Het is een goede zaak dat het college daarom nu zelf komt met een voorstel om de bestaande bedrijventerreinen te intensiveren en zo de toch al in gebruik zijnde ruimte beter te benutten. Wij hebben dit voorstel in de Statenvergadering van september dan ook gesteund. 

Onze fractievoorzitter voerde in de Staten het woord:

'In het kader van goed rentmeesterschap is het verdichten en vernieuwen van huidige incourante terreinen om daarmee ruimte te geven aan bedrijvigheid een goede stap. Bij verdichting neemt veelal ook de populatie toe. Uit diverse hittekaarten blijkt dat bedrijventerreinen slechte plekken zijn om op hete dagen te verkeren, met verlies van arbeidsproductiviteit en eventuele gezondheidsklachten. Het is mede daarom ook goed bij intensiever gebruik van de ruimte ook meer aandacht te hebben voor de kwaliteit. 

Voorzitter, de toon van en stukken bij het voorstel waarderen wij zeer en zijn vormend in de oordeelsvorming. Het risico is dat er dan over een eenheidsprijsje in de MKBA vragen worden gesteld, terwijl partijen besluiten als bijvoorbeeld de RES met veel meer ruimtelijke impact etc zonder MKBA laten passeren. Wij hebben door deze stukken ook de afweging mee kunnen maken en hebben er vertrouwen in dat het college een goede organisatie zal inrichten, rekening houdend met de juridische haken en ogen en wensen de OMU veel succes in de uitvoering.'