13 juli 2018

SGP stelt schriftelijke vragen over windmolenpark Houten

Er ontstond deze week veel onrust over de beantwoording van schriftelijke vragen door het college van de gemeente Houten. Hierin werd gesuggereerd dat de provincie desnoods via een provinciaal inpassingsplan zou ingrijpen. Reden voor de SGP om hierover schriftelijke vragen te stellen aan degene die zo'n PIP in gang zou kunnen zetten: het college.

Deze week werden wij opgeschrikt door de beantwoording van schriftelijke vragen door het gemeentebestuur van Houten:               https://bis.houten.nl/bis/pdf/document/downloadPdf/beantwoording-schriftelijke-vragen-ha-over-tweede-windmolenpark-nabij-de-goyerbrug/). Hierin wordt gesuggereerd dat de provincie een provinciaal inpassingsplan gaat opstellen als de gemeente Houten niet meewerkt aan het windpark Goyerbrug. De provincie reageerde eerder nog met de mededeling niet te willen interveniëren in deze heikele kwestie. U begrijpt dat de tegenstrijdige geluiden verwarring geven. Daarom hebben wij de volgende vragen.

1.       Bent u op de hoogte van de bezwaren die er in de omgeving van het nieuwe windmolenpark leven tegen de komst van deze windmolens?

2.       Bent u op de hoogte van de beantwoording van de schriftelijke vragen door het gemeentebestuur van Houten?

3.       Is het college bereid duidelijkheid te verschaffen in deze ongemakkelijke discussie door een interventie door middel van een provinciaal inpassingsplan uit te sluiten?

4.       Is het college het met ons eens dat een provinciaal inpassingsplan om windmolens te plaatsen niet past bij de lijn van het coalitieprogramma ‘in verbinding’ en indruist tegen de volgende zinsnede die is opgenomen in onze Energieagenda alsook in de deze week vastgestelde voorjaarsnota: ‘Toepassing windenergie met draagvlak’?

5.       Is het college het met ons eens dat het dreigen vanuit de gemeente Houten met een provinciaal inpassingsplan onwenselijk is?

6.       Hoe verklaart het college de tegenstrijdige berichtgeving vanuit provincie en gemeente? Wat gaat het college doen om dit in de toekomst te voorkomen?