13 maart 2017

SGP stelt integrale oplossing Maarsbergen voor

Tijdens de Statenvergadering van 13 maart stond de problematiek rondom de ondertunneling van het spoor bij Maarsbergen. Eindelijk moest een besluit vallen hoe de tunnel eruit gaat zien. Al lang heeft de SGP zich ingezet voor een goed proces en een integrale oplossing als uitkomst. Helaas werd het amendement van de SGP, dat wel gesteund werd door ChristenUnie en Partij voor de Dieren, niet door een meerderheid gesteund.

Het voorstel van het college was om te kiezen voor de zogenaamde Westvariant. Deze variant is echter sterk nadelig voor de bewoners van de Engweg. Verder blijven de tankstations bij Maarsbergen gewoon staan en ligt de rotonde te dicht bij de kern van Maarsbergen. Daarom hebben inwoners zich ingezet om een alternatief te ontwerpen: de zogenaamde BosBeek-variant. De SGP heeft een amendement ingediend om deze variant te kiezen. Hiermee lossen we een aantal belangrijke knelpunten op en bieden een integrale oplossing. De bewoners aan de Engweg worden ontzien, het dorpshart komt voor een groter deel vrij te liggen en de tankstations worden verplaatst. Het eindsaldo van de kosten komen volgens ons uiteindelijk op hetzelfde neer. De BosBeek is behoorlijk duurder ingeschat, terwijl de West-variant nog zoveel moet opgeplust worden dat het veel duurder gaat worden. Helaas werd ons amendement verworpen. Een amendement van de PvdA om toch nog wat optimaliseringen toe te passen werd wel aangenomen. We zijn heel benieuwd wanneer we de problematiek weer terug krijgen tijdens onze vergaderingen.

We hebben met name onze onvrede uitgesproken over het proces. Het gaat ons daarbij vooral om een zeer gebrekkige participatie van de initiatiefnemers. Echt een gemiste kans wat ons betreft. Helaas zagen we maar weinig beweging op dit punt.