7 september 2022

SGP: RvS-uitspraak is harde klap voor boeren

Een harde klap voor de betrokken agrariërs. Dat is de uitspraak van de Raad van State vandaag over de Utrechtse boeren die een vergunning kregen op basis van een emissiearme vloer. Deze agrariërs hebben netjes een vergunning aangevraagd op basis van landelijk vastgestelde lijsten met wetenschappelijk onderbouwde gegevens. 

Wij hebben met enkele van deze boeren contact gehad vandaag. Het bericht komt (opnieuw) hard binnen. We wensen hen sterkte in de onzekere tijd die nog weer langer duurt!

Als provincie lijken we voorlopig weinig meer te kunnen doen dan het ministerie aan te sporen om werk te maken van de opdracht van de rechter. De uitspraak luidt: "Voor de melkveesector en de andere betrokkenen bij de natuurvergunningverlening is van belang dat de resultaten van het onderzoek naar factoren die van belang zijn voor de goede werking van het emissiearme stalsysteem, zoals dat door de minister is aangekondigd, op een zo kort mogelijke termijn beschikbaar zijn." Het is nu aan de minister om met grote urgentie te werken aan de benodigde onderbouwing van wat deze vloeren wel betekenen voor de terugdringing van stikstofuitstoot. De landelijke SGP-fractie pakt dit punt op.