28 mei 2018

SGP kritisch over niet-transparante budgetten

We hebben intussen al wel duidelijk dat er met de Uithoflijn het een en ander aan de hand is. Die heeft intussen al 84 miljoen meer gekost dan gepland. Afgelopen periode werd duidelijk dat er daarbij nog eens 18 miljoen aan kosten is weggestopt als reserve. Bovendien werd vorige week duidelijk dat ook de vernieuwing van een andere tramlijn, de SUNIJ-lijn, 15-20 miljoen duurder wordt dan gepland. Ons commissielid, Bertrick van den Dikkenberg, reageerde opnieuw kritisch. Hieronder volgt zijn inbreng.

"De vorige keer heb ik geprobeerd de UHL te agenderen. Dat mocht en kon toen niet, want de gedeputeerde had niets te melden. En prompt blijkt dat op het moment dat de krant aan het WOBben gaat dat er nog 18 miljoen risico's niet gemeld zijn. Hoe is dat te rijmen met de aankondiging dat de Staten proactief geinformeerd gaan worden? Uit de WOBstukken blijkt dat dit niet is vermeld omdat de Directieraad dit niet wilde. Kan gedeputeerde toelichten waarom deze keus is gemaakt?

(...) 

Dan de kostenoverschrijding op het andere tramdeel. Hierin blijken kosten, net als bij de UHL, helemaal niet geraamd. Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren, en is dit strategisch gedaan zodat de Staten eerder tot instemming overgaan?

Voorzitter, dan een verzoek aan de collega's. Wij overwegen een motie in te dienen om alle projecten boven de 5 miljoen te screenen op de kostenraming alvorens de update plaatsvindt van het mobiliteitsplan. Deze check moet alle lijken opleveren die nu nog in de kast liggen. Daarnaast is de crisis voorbij en stijgen de bouwkosten. Daarnaast willen wij zo mogelijk alle kostenramingen bij de Statenvoorstellen hebben, zodat we zekker weten dat er geen p.m. posten in de onderliggende ramingen zitten."