6 november 2017

SGP: 'Houd Utrechtse woningen betaalbaar'

Bij de behandeling van de begroting heeft de SGP een motie ingediend om woningen binnen de provincie Utrecht betaalbaar te houden. Daarvoor is het nodig dat de provincie stopt met het belemmeren van woningbouw buiten de rode contouren.

In oktober kwam er een rapport uit van onze adviseur STEC. Dit adviesbureau concludeerde dat er tot 2027 een tekort is van 4500 woningen als alle plancapiciteit wordt gerealiseerd. Het college erkent dat de druk op de woningmarkt hoog is. Het nieuwe kabinet schrijft letterlijk dat het trage bouwproces 'deels ook het gevolg is van onnodig belemmerend overheidsbeleid.' En toch doet dit college veel te weinig. We stellen ons woningbouwprogramma maar niet bij. Kleinere gemeenten zitten helemaal vast en moeten hun binnenstedelijk groen maar opofferen om toch nog te kunnen bouwen.

De SGP diende een motie in om deze belemmering weg te nemen en te gaan onderzoeken welke plekken geschikt zijn om te bouwen bovenop het programma in de structuurverordening. Helaas bleek een meerderheid tegen deze motie te zijn. Vroeg of laat komt dit onderwerp terug. In onze rondgang door de gemeenten worden we keer op keer met dit knelpunt geconfronteerd.