15 januari 2018

SGP en CDA stellen weer vragen over fipronil

Opnieuw heeft de SGP vragen gesteld over de slepende fipronilkwestie. Dit keer samen met het CDA. Piet van Leeuwen (SGP) en Teus van Oosterom (CDA) vroegen het college om steun voor de zwaar getroffen pluimveesector en in het bijzonder voor boeren die nog steeds te maken hebben met stallen die niet schoon zijn te krijgen. Aanleiding voor de vragen was het bericht dat de Europese Commissie in kan stemmen met de steun van de Belgische overheid aan de getroffen pluimveehouders daar.

Hieronder volgen de letterlijke vragen:

1.         Kunt u aangeven wat de actuele stand van zaken is van de door de fipronil-affaire getroffen pluimveebedrijven in Utrecht?

2.         Is het college bekend met het bericht in Boerderij Vandaag en berichtgeving van de NOS over de uitspraak van de Europese Commissie dat België de schade van pluimveehouders mag vergoeden?

3.         De Europese Commissie beschouwt de fipronil-crisis als een “uitzonderlijke gebeurtenis” waardoor de regels van ongeoorloofde staatssteun niet hoeven te worden toegepast. Kan de uitspraak een positief gevolg hebben voor de getroffen pluimveehouders in Utrecht/Nederland?

4.         Het CDA en de SGP vinden de uitspraak van Europese Commissie aanleiding om met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in gesprek te gaan om aandacht te vragen voor de getroffen pluimveehouders. Bent u bereid om dit gesprek op korte termijn te gaan voeren en het urgente probleem neer te leggen bij de minister, te vragen om een passende oplossing om oneerlijke concurrentie met België te voorkomen en te rapporteren aan Provinciale Staten, uiterlijk begin februari?