13 september 2018

SGP: Blij dat provincie schadebeleid aanpast

De SGP had gisteren net schriftelijke vragen ingediend over de schade in de fruitteelt door mezen toen RTV Utrecht meldde dat de provincie het beleid alsnog zou aanpassen. Ondanks een rechterlijke uitspraak heeft de provincie nog steeds haar beleid niet aangepast. Hierdoor draaien fruittelers in de provincie onterecht voor de kosten van gewasschade op.

Op 9 mei 2018 deed de Raad van State een uitspraak over de uitkering van vergoedingen voor schade in de fruitteelt veroorzaakt door mezen. De rechter oordeelde dat het onbillijk was dat telers geen vergoeding meer krijgen voor deze schade. Door het provinciale beleid kunnen zij immers onvoldoende maatregelen nemen om schade te voorkomen.

Intussen zijn er verschillende provincies die hebben aangegeven hun beleid te willen aanpassen. Van de provincie Utrecht was tot gisteren nog geen reactie binnen. Daarom heeft de provinciale SGP-fractie gisteren schriftelijke vragen gesteld. Hierin wordt gevraagd waarom de provincie het beleid nog niet heeft aangepast en wanneer het college dit wel denkt te gaan doen.

Statenlid Piet van Leeuwen is blij dat het beleid wordt aangepast. ‘We beschermen als provincie de mezen. Fruittelers kunnen eigenlijk niets doen om schade te voorkomen. Dan is het natuurlijk heel onrechtvaardig om deze mensen zelf voor de kosten te laten opdraaien. Als we mezen willen beschermen, moeten we daar ook de consequenties van dragen. Het is niet eerlijk de kosten hiervan op onze fruittelers af te wentelen.’

Van Leeuwen vraagt zich wel af waarom het zo lang heeft geduurd voordat de provincie het beleid heeft aangepast. ‘Wij gaan ervan uit dat uitspraken van de Raad van State serieus worden genomen en zo snel mogelijk worden vertaald in beleidswijzigingen. Blijkbaar is dat hier niet vanzelfsprekend. Ik hoop dat de provincie het beleid nu echt snel aanpast en dat de fruittelers de schadevergoeding binnenkort tegemoet kunnen zien.’