8 november 2023

Maidenspeech Kees Vermaat

 'Standpunten die niet altijd makkelijk zijn om uit te dragen in een samenleving die over veel zaken anders denkt. Toch wil en kan ik niet anders om vanuit Gods Woord politiek te bedrijven.'

Voorzitter, bijna een jaar geleden, namelijk op 22 november 2022, stond ik ook in deze zaal. Op de desbetreffende avond werd namelijk de kandidatenlijst gepresenteerd voor de provinciale verkiezingen van eerder dit jaar. Op plek 5 stond, net als vier jaar geleden, de naam van ondergetekende. Een bewuste keuze om zo het werk in de schaduwfractie voort te kunnen zetten. Dan is plek vijf wel een veilige zult u denken, helemaal voor een stabiele partij als de SGP, met 1 à 2 zetels in dit huis.

Dat ik hier dan sta, heeft helaas niet te maken met het feit dat we 5 zetels mochten halen bij de laatste verkiezingen, maar doordat Frans Hazeleger, vanwege gezondheidsreden, zijn Statenlidmaatschap moest neerleggen. Op 28 juni, de dag van zijn afscheid en mijn beëdiging, sprak hij zijn maidenspeech uit en één opmerking is mij vooral bijgebleven, namelijk: ‘Wij hebben hier een heel klein beetje impact op heel veel mensen. In onze directe omgeving hebben wij allemaal en mensen in het onderwijs wel in het bijzonder heel veel impact op weinig mensen’. Ik ben het volledig met hem eens en zo mag ik mij ook vanuit een dienstbare rol inzetten voor de samenleving. Naast Statenlid mag ik dat ook als wiskundedocent, raadslid en organist.

Voorzitter, deze inleidende woorden brengen mij bij de kern van mijn maidenspeech, wat drijft mij en wat wil ik graag meegeven? Wat zet ik er boven? Het spreekwoord: ‘Spreken is zilver en zwijgen is goud’ met de hoop dat onze vergaderingen dan niet zo lang meer duren? Toch is dat hem niet geworden. Maar wat dan wel?‘Luisteren!’

Waarom? In 1 Koningen 3:9 bidt Salomo om een verstandig/wijs hart. Het woordje ‘verstandig’ betekent hier gehoorzamen én luisteren. Luisteren dus, want volgens mij doen we dat met elkaar véél te weinig. Waar moeten we dan naar luisteren? Voorzitter, als échte SGP’er, heb ik dat verdeeld in drie punten:

  1. Luisteren naar God;
  2. Luisteren naar de samenleving; en
  3. Luisteren naar elkaar.

 

Luisteren naar God

Voorzitter, dat ik hier sta en ruim negen jaar geleden in de politiek actief ben geworden, komt door Hem, via Zijn Woord, de Bijbel. Zo werd mij, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 duidelijk dat God voor mij een andere taak had en dat ik raadslid moest worden en Hij heeft dat bevestigt met de tekst uit 1 Johannes 1:5: ‘En dit is de verkondiging, die wij van Hem gehoord hebben, en wij u verkondigen, dat God een Licht is, en gans geen duisternis in Hem is.’

Toen de vraag kwam of ik Statenlid wilde worden, wist ik het echt niet en zag ik veel praktische problemen, maar uiteindelijk heeft God mij duidelijkheid gegeven dat ik dit werk mag en moet doen, vanuit de woorden uit Richteren 6:14 ‘Ga heen in deze uw kracht … heb Ik u niet gezonden’.

Heb ik dan de wijsheid en de kracht op zak om dit werk te kunnen doen? Zeker niet! In het lied ‘Ik kan niet zonder U’  van Christian Verwoerd wordt dat heel kernachtig omschreven:

Ik kan niet zonder U, niet zonder Uw licht                                                                    Want U bezit de wijsheid en het inzicht dat ik zo vaak nog mis                                Ik kan niet zonder U en daarom is mijn vraag:                                                    Heer, wilt U mij helpen? Geeft U mij wijsheid vandaag

De vraag van Salomo om een verstandig/wijs hart betekende ook gehoorzamen. Gehoorzaam zijn aan Gods Woord/De Tien Geboden, die goed zijn voor alle mensen. Daarin herkent u de standpunten van de SGP, namelijk vóór het leven en vóór het gezin. Standpunten die niet altijd makkelijk zijn om uit te dragen in een samenleving die over veel zaken anders denkt. Toch wil en kan ik niet anders om vanuit Gods Woord politiek te bedrijven.

'Voorzitter, dat betekent dus niet praten over, maar praten mét...'

Luisteren naar de samenleving

Voorzitter, dat betekent dus niet praten over, maar praten mét bijvoorbeeld boeren, ondernemers en inwoners. Neem kennis van hun expertise, luister naar hun zorgen en stap er niet zomaar overheen.

  • Zet de boeren, onze agrariërs, niet weg als milieuvervuilers en dierenmishandelaars, nee dat verdienen zij niet. Zij zijn de hoeders van ons landschap, zij zorgen voor ons voedsel én zij dragen zorg voor onze natuur. Zoek daarom juist de verbindingen tussen de boer en natuur!
  • Denk niet, die (oudere) inwoners van de kleine kernen, redden zich wel met het OV, dus investeringen in bereikbaarheid voor de auto zijn niet meer nodig. Zoek juist de balans door te investeren in goede bereikbaarheid voor zowel de auto, de fiets en het OV.
  • Haal je schouders niet op voor inwoners die zich zorgen maken over negatieve effecten van bijvoorbeeld grote windturbines, maar neem ze serieus! Daarmee vergroot je het draagvlak voor de grote energietransitie die wij met elkaar moeten doormaken en neem je veel meer inwoners mee. Dan kan een jaartal als doel op zich, nooit de bedoeling zijn.
  • Veracht het verleden niet, als iets dat is geweest en geen waarde meer heeft. Juist vanuit het verleden kunnen en moeten we veel leren. Heb waardering voor ons erfgoed en in het bijzonder ook het maritiem erfgoed!

Voorzitter, ik kan nog wel even doorgaan. Maar als laatste wil ik dan, als boerenzoon en inwoner van Leerbroek en buurtschap Middelkoop, een foto overhandigen. Op deze foto ziet u een boerderij, koeien en natuur! Mijn oproep is dan ook aan u als Staten, maar in het bijzonder aan het college van Gedeputeerde Staten: zorg dat dit zo blijft en waar nodig wordt verSTERKt! Daarom wil ik deze foto overhandigen aan, de enige vrouw in dit college, mevrouw Sterk!

'Laten wij ons hiervoor inzetten met elkaar en een voorbeeld zijn voor onze samenleving!'

Luisteren naar elkaar

Voorzitter, om tot goede besluiten te komen, is het belangrijk dat we naar elkaar luisteren. Juist naar de partijen die misschien het verst, in politieke zin dan, van je af staan. Dat kan in het debat, maar misschien wel meer daarbuiten. Door naar elkaar te luisteren én elkaar beter te leren kennen/begrijpen win je vertrouwen. Laten wij ons hiervoor inzetten met elkaar en een voorbeeld zijn voor onze samenleving!

Ben ik dan niet in voor een goed debat, zeker wel! Onze burgemeester Fröhlich schreef aan het einde van de eerste raadsperiode in Vijfheerenlanden over mij en het debatteren: ‘Scherp, maar nooit op de man’.

Voorzitter, door te luisteren naar God, de samenleving en elkaar hoop ik mijn politieke ambt te vervullen. Door te luisteren kunnen en moeten we vertrouwen terugwinnen, wat zo hard nodig is. Ik wil mijn bijdrage afsluiten met twee coupletten van het lied ‘Ik kan niet zonder U’ van Christian Verwoerd.

Laat mij vol zijn van U, heel de dag die voor me ligt                                                    Laat me sterk zijn als ik voor mijn taken sta                                                            Laat de keuzes die ik maak op Uw glorie zijn gericht                                                  Heer, geef mij Uw wijsheid vandaag

Laat mij liefdevol zijn als Uw warmte wordt gemist                                                    Laat mij scherp zijn als de waarheid wordt verdraaid                                          Laat mijn daden mogen spreken als een goed getuigenis                                          Heer, geef mij Uw wijsheid vandaag