25 augustus 2018

Gijs van Leeuwen neemt afscheid

Na 3,5 jaar Statenlidmaatschap heeft onze fractievoorzitter Gijs van Leeuwen besloten te stoppen als Statenlid. De combinatie van wethouder in Zaltbommel en Statenlid in Utrecht blijkt in de praktijk lastig. Daarom draagt hij het stokje over aan commissielid Bertrick van den Dikkenberg, die eerder al werd voorgedragen als lijsttrekker.

In de Statenvergadering van 5 november neemt Gijs officieel afscheid. We komen dan ook op onze website verder op dit afscheid terug.

Om inzicht te geven in de achtergrond van dit besluit citeren we een paar alinea's uit de brief die hij aan de commissaris schreef. 

Op 17 mei 2018 ben ik begonnen als wethouder van de gemeente Zaltbommel. Het was mijn voornemen om de periode als Statenlid vol te maken. Echter, werkende weg kom ik er achter dat deze combinatie weliswaar kan maar niet ideaal is. 

Agenda technisch ben ik niet meer in staat om de combinatie voor beide in stand te houden. Daarnaast kan ik, door eerder te vertrekken, mijn beoogde opvolger ruimte bieden om het werk als Statenlid nog beter te leren kennen. Reden om mijn Statenlidmaatschap te willen beëindigen en 5 november afscheid te willen nemen van de Staten. 

 

Dit besluit geeft een dubbel gevoel. Ik heb het namelijk erg naar mijn zin in de Staten. Bovendien was ik in maart 2018 wederom gekozen tot lijsttrekker voor de aanstaande verkiezingen. Het vertrouwen dat daar uit spreekt en de spirit die ik nog steeds heb, maken het moeilijk om er mee te stoppen. Maar er kwam een mooie kans voorbij. Wethouder in de prachtige gemeente Zaltbommel. Dertien kernen, stad en platteland. Wat wil je nog meer…….

Ik ben er voor gevraagd en het was altijd nog een manifeste wens om deze stap nog een keer te kunnen of mogen maken.

Ik heb in het gemeentebestuur zo ongeveer alle rollen al gehad: commissielid, raadslid, fractievoorzitter, plv voorzitter van de raad, voorzitter seniorenconvent, voorzitter werkgeverscommissie, commissievoorzitter,  voorzitter vertrouwenscommissie, plv agendacommissie etc. Maar de positie van wethouder was nog niet in zicht geweest. En toen belde men vanuit Zaltbommel…….

De brief wordt afgesloten met:

Ik dank God bovenal, die mij de krachten heeft gegeven om dit mooie werk te doen.