HomeNieuwsSGP-motie afhandeling wildschade aangenomen

SGP-motie afhandeling wildschade aangenomen

Publicatiedatum: 9 jul. 2018

De SGP in de provincie Utrecht diende maandag tijdens de Algemene Beschouwingen een motie in om het behandelbedrag voor de afhandeling van wildschade om te zetten in een statiegeldregeling. De motie werd aangenomen.

In alle provincies van Nederland, op Gelderland en Limburg na, moeten agrariërs €300,- betalen om een melding te doen voor schade die aangericht wordt door wild. Daarbovenop moet ook nog eens een eigen risico van €250,- worden betaald. Dat is wat de SGP in de Provinciale Staten van Utrecht betreft onrechtvaardig. Bovendien heeft een drempelbedrag van €550,- bovenop een hele papierwinkel tot gevolg dat veel agrariërs hun schade niet meer melden. Daardoor hebben we een vertekend beeld van de daadwerkelijke schade.

De motie werd aangenomen. Fractievoorzitter Gijs van Leeuwen reageert opgelucht: ‘Het kan gewoon niet zo zijn dat agrariërs pas bij een bedrag van ruim meer dan €550,- baat hebben bij een schademelding. Dat is wat ons betreft zeer onrechtvaardig en geeft ook een vertekend beeld van de daadwerkelijke schade. Bovendien: de schade is een direct gevolg van ons provinciale beleid en agrariërs kunnen het niet voorkomen. Dan kun je niet aankomen met dit soort hoge bedragen om ‘overbodige meldingen’ voorkomen.’

Het behandelbedrag is nu dus omgezet naar een statiegeldregeling. Als de schademelding terecht is, wordt het bedrag teruggestort op de rekening van de melder. Betreft het een overbodige melding, dan blijft het bedrag staan.